«Τρέχει» στην Αρκαδία η σποροπαραγωγή
15.08.2016
Σε φάση πλήρους ανάπτυξης εισέρχεται το πρόγραμμα σποροπαραγωγής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, με τη δραστήρια οργάνωση να διευρύνει με γοργούς ρυθμούς τις εκτάσεις που καλλιεργούνται για τον σκοπό αυτό, με πατάτα και σιτηρά στην περιοχή, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να προσθέσει στη γκάμα της και ένα ακόμα προϊόν για το οποίο καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, το σπόρο σκόρδου.
15.08.2016
Οι κινήσεις του συνεταιρισμού έρχονται ως «απάντηση» στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικό πιστοποιημένο σπόρο, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία δεν καλύπτεται σήμερα από την εγχώρια προσφορά, αλλά και ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι η σποροπαραγωγική δραστηριότητα, όταν υλοποιείται μεθοδικά και υπό την ομπρέλα σοβαρών συλλογικών σχημάτων, είναι ένα εγχείρημα από το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές, μπορούν να βγουν κερδισμένοι. «Αντιμετωπίζουμε ολόκληρο το πρότζεκτ ως ένα παράδειγμα έμπρακτης ανάπτυξης, που παράγει υπεραξία για την τοπική κοινωνία αλλά και την εθνική οικονομία», λέει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Γιώργος Μαρκόπουλος.
Η Αρκαδία αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους μεγαλύτερους σποροπαραγωγικούς θύλακες της χώρας, με 12 οργανωμένα κέντρα με σοβαρές υποδομές και μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων όμως σήμερα σε λειτουργία βρίσκεται μόνο αυτό που ανήκει στον συνεταιρισμό. Από εκεί ξεκίνησε, το 2009, η προσπάθεια αναβίωσης της σποροπαραγωγής στον νομό. «Ξεκινήσαμε με πολύ προσεκτικά βήματα από τον πατατόσπορο, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση από τους αγρότες της περιοχής μας. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο, συζητήσαμε με ανθρώπους που είχαν μεγάλη εμπειρία, όπως τον κ. Κουτουζή από το σποροπαραγωγικό κέντρο της Νάξου, και παράλληλα αναπτύξαμε μια στενή συνεργασία με το τοπικό τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ)». Η καλλιέργεια περιορίστηκε αρχικά στην περιοχή των Βουρβούρων, γρήγορα όμως επεκτάθηκε στους κάμπους του Κορυθίου και της Μαντίνειας, ενώ στην ποικιλία Σπούντα σύντομα ήρθε να προστεθεί και η Άγκρια. Πριν από δύο χρόνια, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να μπει δυναμικά και στο παιχνίδι των αροτραίων καλλιεργειών, ξεκινώντας τη σποροπαραγωγή μαλακού σιταριού στον κάμπο του Λεβιδίου.
Ανώτερης ποιότητας
Το διευρυμένο δίκτυο διανομής καλύπτει όλη την Ελλάδα
Αυτή την στιγμή, στον Νομό Αρκαδίας φυτεύονται, υπό την εποπτεία του συνεταιρισμού, περί τα 800 στρέμματα για σποροκαλλιέργεια πατάτας, ενώ στα 400 στρέμματα φτάνουν οι εκτάσεις που αντιστοιχούν στα σιτηρά. Την περασμένη σεζόν πιστοποιήθηκαν περίπου 200 τόνοι πατατόσπορου και 25 τόνοι μαλακού σιταριού των ποικιλιών Nέστος, Ιρνέριο και Tίγκρα. Όλοι οι σπόροι πιστοποιούνται από το Μπενάκειο και διατίθενται, εκτός από την τοπική αγορά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Κρήτη και τη Ρόδο μέχρι τη Μακεδονία, μέσω ενός μεγάλου καναλιού διανομής. Ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι την επόμενη σεζόν ο συνεταιρισμός θα είναι σε θέση να διαθέσει ενδεχομένως και διπλάσιες ποσότητες πατατόσπορου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του.
Η αισιοδοξία του εδράζεται στο ισχυρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν όλο και περισσότεροι Αρκάδες καλλιεργητές για συμμετοχή στο εγχείρημα της σποροπαραγωγής: «Οι σποροπαραγωγοί πατάτας έχουν καταφέρει να διπλασιάσουν το εισόδημά τους. Κι αυτό γιατί η ψιλη πατάτα, υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι εμπορεύσιμη, όμως η Ένωση την απορροφά με τιμή υψηλότερη από αυτή που πληρώνουν οι έμποροι για την πατάτα φαγητού (σ.σ. 30 λεπτά το κιλό μίνιμουμ). Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές επιτραπέζιας πατάτας απολαμβάνουν σπόρο στη μισή σχεδόν τιμή σε σχέση με τον αντίστοιχο εισαγόμενο, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος των εισροών τους», εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης νομού Αρκαδίας, Πιέρρος Δημάκος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «από την εμπειρία μας, μπορούμε να πούμε ότι ο πατατόσπορος που παράγεται στην Αρκαδία όχι απλώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνον που έρχεται από το εξωτερικό, αλλά μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και πιο ικανός καθώς, έχοντας εδραιώσει την παρουσία του στην περιοχή και έχοντας ενσωματώσει το μικροκλίμα, μπορεί να δώσει έως και 50% παραπάνω ποσότητες».
Ψηλότερα ο πήχης με το νέο εργαστήριο
«Από την πρώτη στιγμή, ο στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στην προσπάθεια να μειωθεί το κόστος του σπόρου που πωλείται στους αγρότες σε όλη την Ελλάδα και, παράλληλα, να βάλουμε πιο ψηλά τον πήχη της ποιότητας σε σχέση με τον εισαγόμενο», τονίζει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Θανάσης Τσιοτίνας. Ο ίδιος μας αποκαλύπτει ότι πρόσφατα ο συνεταιρισμός εξοπλίστηκε με ένα υπερσύγχρονο εδαφολογικο-φυλλοδιαγνωστικό εργαστήριο ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των σπόρων που διαθέτει στους καλλιεργητές.
Μετά την πατάτα και τα σιτηρά, ο συνεταιρισμός βάζει τώρα πλώρη και για την παραγωγή πιστοποιημένου σπόρου σκόρδου. «Ήδη ψάχνουμε την αγορά για την ανεύρεση της κατάλληλης ποικιλίας και, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ο σπόρος και να μπορέσουν οι παραγωγοί να προχωρήσουν στην καλλιέργεια», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Σε πρώτη φάση, και εφόσον ολοκληρωθούν οι ενέργειες πιστοποίησης, δηλαδή να αποκτήσει ο σπόρος φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα παραγωγών, ώστε, όπως προσθέτει ο ίδιος, «να καταφέρουμε να τρέξουμε το πρόγραμμα, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, να αποκτήσουμε την εμπειρία και σε αυτό το προϊόν, όπως ήδη έχουμε κάνει με την πατάτα και μετά σαφώς θα προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε».
- Γιάννης Τσατσάκης, Ανθή Γεωργίου
- http://www.ypaithros.gr/trexei-stin-arkadia-i-sporoparagogi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου