Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

Καρύταινα: Το Τολέδο της Ελλάδας, όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης

Δημοσίευμα για την Καρύταινα
από το  "Morias now" *


Καρύταινα. Επιβλητική, αρχοντική με το Φράγκικο κάστρο στην απόκρημνη κορυφή του λόφου  –το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου από τον 13ο αιώνα- και τον Αλφειό να κυλάει στους πρόποδές του ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Μοριά. Ναι, γιατί εκεί βρίσκεται η Καρύταινα, στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο.
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.
Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα χτισμένα με παραδοσιακό στυλ, παλιά αρχοντικά, πάνω και κάτω μαχαλάς, πέτρινες κρήνες, μαγαζιά με κατώγια, ρούγες, βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια –με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης- και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Αξίζει να δείτε και την παλιά γέφυρα του Αλφειού –στο κεντρικό δρόμο είναι η καινούργια και ακριβώς από κάτω η παλιά- που είναι πεντάτοξη, μνημείο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο, αλλά και να επισκεφθείτε τους τέσσερις εν’ λειτουργία νερόμυλους της περιοχής. Επισκεφθείτε  το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό. Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Ορος –θα πάτε από το Ανω Κοτύλιο, άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα , την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Στην διαδρομή προς Ανδρίτσαινα  -μετά το Κάτω Κοτύλιο στρίβεται δεξιά στην πινακίδα  «Ανδριόπουλου» βρίσκεται το πέτρινο Γεφύρι του Κούκου -στο πιο στενό βραχώδες πέρασμα του Αλφειού- που ένωνε τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας και η έκπληξη…..καταρράκτες!!!
Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning.
Για την διαμονή σας στην Καρύταινα θα βρείτε απλά -περιποιημένα δωμάτια, με τιμές που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
~~~~~~~~
* από το:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ