Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μονοήμερη Εκδρομή στην Καρύταινα,

 Ορεινή Αρκαδία!



    karytaina 04

    Με αφετηρία το Ναύπλιο και με τη διάθεση για ένα χαλαρό μονοήμερο εκδρομικό πρόγραμμα επιλέξαμε να συναντήσουμε τις ορεινές ομορφιές της γειτονικής μας Ορεινής Αρκαδίας!

    Μιάμιση ώρα διαδρομή, από την νέα Ε.Ο. Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας (έξοδος 14Α για Μεγαλόπολη-Λεοντάρι). Επειδή για τις μονοήμερες εξορμήσεις παίζει σημαντικό ρόλο ο χρόνος και ηκαλή διάθεση όλων – περισσότερο των παιδιών – «μικραίνουμε» την απόσταση ή ακόμα καλύτερα«εξαφανίζουμε» τις δύσκολες στροφές στην οδήγηση.

    Μόλις 3 χλμ από τη Μεγαλόπολη και επάνω στο δρόμο για την Καρύταινα βρίσκεται το Αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας με χωρητικότητα περίπου 20.000 ατόμων και για την ιστορία, κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο περί το 370 π.χ.! Για τους κατοίκους της περιοχής είναι κάτι σαν ευχή και κατάρα μαζί! Ευχή γιατί αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο και κατάρα γιατί η πρόοδος των έργων ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου πηγαίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων με ρυθμούς χελώνας και στη χειρότερη αποτελούν το «γιοφύρι της Άρτας»… Από το σημείο του αρχαιολογικού χώρου μπορεί κανείς να διακρίνει στο βάθος το ένα από τα δύο φουγάρα του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη να καπνίζει.
    arhaio theatro megalopolis
    Πολύ κοντά στην Καρύταινα και επάνω στον δρόμο αντικρίζει κανείς το Αγρόκτημα Παπάκια!
    Λίγα λόγια για το Αγρόκτημα Παπάκια
    Η οικογένεια Σπυρακόπουλου είναι μια από τις πιο παλιές αγροκτηνοτροφικές οικογένειες της περιοχή της Καρύταινας.
    Από το 1836 χρονολογούνται οι επίσημοι τίτλοι ιδιοκτησίας της γης της οικογένειας μας στην τότε θέση « Κουλούρια – Λυγιές» που σήμερα εντοπίζεται ανάμεσα στα χωριά Καλυβάκια και Καρβουνάρι  του δήμου Μεγαλόπολης. Τα  260 περίπου στρέμματα καλλιεργούνταν συστηματικά για πάνω από 100 χρόνια ενώ παράλληλα μέσα στην έκταση στεγαζόταν το μαντρί για τα αιγοπρόβατα, ένα αλώνι (απομεινάρια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα) καθώς και ένα μικρό τυροκομείο.
    Το 1983 αποφασίσαμε να μετατρέψουμε το κύριο κτίσμα σε ταβέρνα, αφήνοντας τα γύρω κτήματα ανέπαφα για μελλοντική χρήση. Ώσπου το 1996 γεννήθηκε η ιδέα ενός εκτροφείου-επισκέψιμου αγροκτήματος. Στο τοπίο ήλθε να προστεθεί το 2011 η ξύλινη καφετέρια μας.
    agroktima 01
    Στο Αγρόκτημα Παπάκια δίνεται η ευκαιρία να δει κανείς από κοντά ελάφια, φασιανούς ,πέρδικες,γαλοπούλες, φραγκόκοτεςορτύκιαπεριστέρια βεντάλιεςστρουθοκαμήλουςάλογαπάπιεςχήνες,γαλόπαπαπαγώνιακύκνουςνεροχελώνες.
    Ειδικά για τα παιδιά η συνάντηση με τον «άγνωστο» κόσμο των ζώων είναι συναρπαστική! Των ζώων που μόνο σε ταινίες στον κινηματογράφο έχουν δει ελάφια, φασιανούς ή στρουθοκαμήλους. Με λίγο καλαμπόκι στην παλάμη των παιδιών αλλά και των μεγάλων και το «όνειρο» γίνεται πραγματικότητα όταν τους «τσιμπάει» ένα πραγματικό μουσουδάκι τρώγοντας από τα χέρια τους! Για τα παιδιά, μέχρι 12 ετών, έχει και μια παιδική χαρά φτιαγμένη εξολοκλήρου από ξύλο και σχοινί , που θα τη ζήλευαν ακόμη κι οι μεγάλοι!
    agroktima 02
    Λίγα μόλις μέτρα από τον παράδεισο των παιδιών, υπάρχει η καφετέρια του Αγροκτήματος σε κυκλικό σχήμα, με το τεράστιο τζάκι της στο κέντρο και το στοιχείο του ξύλου κυρίαρχο στο χώρο. Ο ζεστός ελληνικός καφές και το λικέρ είναι μια καλή επιλογή μετά την εξερεύνηση στο χώρο. Προσμετράτε ως μία ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους λίγα μόλις λεπτά από την Καρύταινα.
    Η Καρύταινα σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας συνάντηση επειδή είναι γραφική, επαρκώς παραδοσιακή και συνάμα αρχοντική! Επειδή ίσως η ιστορία της συνδέεται με τους Φράγκους , το Βυζάντιο , την τουρκοκρατία και τον Κολοκοτρώνη που είχε ως ορμητήριο το Κάστρο κατά του Ιμπραήμ και ταυτόχροναως καταφύγιο των γυναικών και των παιδιών.
    Λίγα λόγια για την Καρύταινα μέσα από τα μάτια μας και όχι μόνο!
    Γραφικά σοκάκια που θέλεις να τα περπατήσεις , μυρωδιά του ξύλου που καίγεται στο τζάκι, ανηφόρες και κατηφόρες που σε καλούν να γνωρίσεις κάθε σπιθαμή από το χώρο, εμφανώς έντονο το στοιχείο της πέτρας του ξύλου και του κεραμιδιού. Περισσότερο, το κάστρο επιβλητικό στην κορυφή του λόφου με απίστευτη θέα ως ανταμοιβή της μέτριας σε δυσκολίας ανάβασης ως εκεί .Κάθε γωνιά και μία ιστορία μας θυμίζουν οι επιγραφές ή και προτομές ακόμη σε διάφορα σημεία.
    karytaina horio

    Για φαγητό στο Κάστρο και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το σαγανάκι με μέλι, παντζάρια, σαλάτα λάχανο με καρότο, γεμιστή πιπεριά, χοιρινή μπριζόλα και οπωσδήποτε χύμα κρασί ροζέ. Να υπολογίζεται 10 – 15 € το άτομο.
    Μετά το φαγητό στο Κάστρο, ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας αξίζει, το διαπιστώσαμε άλλωστε, μία στάση για καφέ και λουκουμάδες. Μικρό και καθαρό, με πολύ φιλική ατμόσφαιρα μας ικανοποίησε για τον ελληνικό του καφέ στο μπρίκι αλλά και για τους λουκουμάδες με σοκολάτα για τα παιδιά και τους κλασσικούς με μέλι για τους μεγάλους. Να υπολογίζεται 2,5 – 3,5 € το άτομο.
    Ευχαριστημένοι αποχαιρετήσαμε την Καρύταινα και υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να ξαναπάμε γιατί άξιζε!

    ____________

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ