Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣτις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος  Καρυτινών «Θ. Κολοκοτρώνης» πραγματοποίησε μια όμορφη εξόρμηση από τη θορυβώδη Αθήνα, για τη μοναδική και ιστορική ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Καρύταινα.  Το ταξίδι, αν και σύντομο, ήταν αρκετό για να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι παρευρισκόμενοι για ακόμη μια φορά τη μαγεία του ευλογημένου τόπου μας. Δίνοντας μου, παράλληλα, την αφορμή να σας περιπλανήσω νοητικά στο Τολέδο της Ελλάδας.
Σαν  περάσει ο επισκέπτης το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, μπροστά στα μάτια του θα ξεπροβάλει ο μικρός γραφικός οικισμός της Καρύταινας, που είναι χτισμένος γύρω από το μεσαιωνικό της κάστρο.  Όσο πλησιάζει στον οικισμό, ή άγρια ομορφιά της παρθένας φύσης, που τον περιτριγυρίζει γίνεται  όλο και πιο έντονη, μέχρι να φτάσει στους πρόποδες του χωριού και να διακρίνει πλέον καθαρά κάθε διατηρητέο πέτρινο σπίτι, Λαγκαδιανής αρχιτεκτονικής, με τη ρωμαϊκή του σκεπή και τα μικρά του μπαλκονάκια. 


Μόλις ο επισκέπτης φτάσει στο χωριό, θα δει μπροστά του, τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, τον πιο μεγαλοπρεπή ναό της περιοχής, χτισμένο τον 17ο αιώνα, με διάφορα σπάνια κειμήλια, όπως ο μοναδικός του Επιτάφιος και το Ευαγγέλιο του οπλαρχηγού Θ. Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια, ο ταξιδιώτης σίγουρα θα θελήσει να επισκεφθεί το μεσαιωνικό φρούριο, το σήμα κατατεθέν, άλλωστε της Καρύταινας. Το κάστρο, που βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο, χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ, ο οποίος  το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αφού εκεί εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο το οχύρωσε και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του.
Η θέα από τον κάστρο, κόβει την ανάσα σε κάθε ταξιδιώτη, όσο κοσμοπολίτης και αν είναι. Μπροστά στα μάτια του απλώνεται το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, σαν μια θάλασσα με τα τέσσερα φουγάρα της Δ.Ε.Η. για πλοία. Από την πίσω πλευρά του κάστρου, το βλέμμα σταματά στη θάλασσα, που βρέχει τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Ηλείας. 
Κατηφορίζοντας από το κάστρο, ο δρόμος οδηγεί στον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Χτισμένος τον 5ο αιώνα, με σταυροειδή ρυθμό και πλούσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό του, φιλοξενεί σήμερα τους προγόνους μας. Μετά τη μεγάλη του βόλτα, ο περιπατητής μπορεί να περιπλανηθεί στα πλακόστρωτα σοκάκια της «αγοράς», να χαζέψει τα αρχοντικά των Καρυτινών και να ανακαλύψει ένα ένα τα μικρά γραφικά εκκλησάκια της κάθε γειτονιάς.
Ύστερα, από τόση περιπλάνηση ο επισκέπτης δεν θα μπορούσε να μην ξαποστάσει λίγο στην πλατεία του χωριού, πίνοντας το καφεδάκι του και συνομιλώντας με τους μόνιμους κατοίκους του χωριού. Άλλωστε εκεί θα δει την προτομή του Νικόλαου Π. Δημητρακόπουλου, (φωτό δεξιά) του νομοδιδάσκαλού του έθνους και υπουργό δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου.
Τέλος, αυτή η μονοήμερη εκδρομή μπορεί να κλείσει με μια βόλτα στο φράγκικο γεφύρι της Καρύταινας, που έχει 50 μέτρα μήκος και έξι τόξα, από όπου περνάει ο Αλφειός ποταμός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του γεφυριού είναι το μικρό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, που είναι χτισμένο πάνω του, σχεδόν στη μέση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που απεικονιζόταν πάνω στο χαρτονόμισμα των πέντε χιλιάδων δραχμών.
Αν πάλι ο ταξιδιώτης είναι λάτρης των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, μια μικρή επίσκεψη στον Λούσιο Ποταμό, που περνά από την πίσω πλευρά του χωριού, θα τον πείσει να μείνει περισσότερο στην θρυλική και αγέρωχη Καρύταινα, αφού οι κάτοικοί της έχουν φροντίσει να του καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη στη στέγαση και στη διατροφή του.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
Πανεπιστημίου Αθηνών

_____________
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" αρ. φ. 253, Μάρτιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ