Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Το θέατρο της Μεγαλόπολης –είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσµου


Πολίτες αναστηλώνουν πέντε αρχαία θέατρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ
Φέτος αρχίζουν οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης σηµαντικών

µνηµείων µε τη βοήθεια του Διαζώµατος

Η ηλικία του είναι 2.300 ετών. Κατάφερε να γλιτώσει από τις ορέξεις του ΝΑΤΟ που ήθελαν να εγκαταστήσουν επάνω του δεξαµενές καυσίµων για τον πόλεµο στο Ιράκ. Είναι έτοιµο δε να κερδίσει τη µάχη µε τον χρόνο. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο στις Φθιώτιδες Θήβες (Μικροθήβες) που ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται µόλις 4 χλµ. από τη Νέα Αγχίαλο. Και µπορεί όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασής του να µη φιλοξενεί θηριοµαχίες και αγώνες µονοµάχων, όπως στα ρωµαϊκά χρόνια, θα µπορεί όµως να υποδεχθεί τους σύγχρονους επισκέπτες του, χάρη στην πρωτοβουλία του Διαζώµατος, της κίνησης πολιτών µε υπεύθυνο τον Σταύρο Μπένο, το οποίο συγκεντρώνει χρήµατα για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων ανά την Ελλάδα.
Ο κουµπαράς για το ελληνιστικό θέατρο των 3.000 θέσεων άνοιξε το Σάββατο και ήδη 7.000 ευρώ τα οποία συγκέντρωσαν πολίτες έρχονται να προστεθούν στα 80.000 ευρώ που προσφέρει η Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και ο Δήµος Νέας Αγχιάλου. Ωστόσο χρειάζεται να διανυθεί δρόµος ώσπου να συγκεντρωθούν οι 300.000 ευρώ που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την πλήρη αποκάλυψη του θεάτρου που θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2011, σύµφωνα µε τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, την κ. Βασιλική Αδρύµη.
«Ξεκινάµε. Περνάµε πλέον από τη θεωρία στην πράξη» λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχή του Διαζώµατος και πρώην υπουργός Πολιτισµού Σταύρος Μπένος. «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η οικονοµική κρίση δεν επηρεάσε αρνητικά την προσπάθεια του Διαζώµατος. Ο κόσµος προσέφερε απλόχερα τη βοήθειά του, ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει τη φωτεινή του πλευρά».
Το θεάτρο στις Φθιώτιδες Θήβες δεν είναι το µοναδικό στο οποίο αρχίζουν εργασίες ανασκαφικές, συντήρησης και ανάδειξης. Αύριο το Διάζωµα θα εγκαινιάσει τα έργα στο θέατρο Ορχοµενού Αρκαδίας, όπου ήδη έχουν εξασφαλιστεί χρήµατα από ιδιωτικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση – 70.000 ευρώ για το θέατρο και τις απαλλοτριώσεις και 200.000 ευρώ για τον δρόµο πρόσβασης – ενώ τη σκυτάλη ετοιµάζεται να πάρει το θέατρο της Μακύνειας στην Αιτωλοακαρνανία. Το θέατρο που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» θα «υιοθετηθεί» από τους εργαζοµένους της, ενώ ήδη ο Δήµος Αντιρρίου διαθέτει 70.000 ευρώ.

ΙΝFΟ
Αύριο Παρασκευή στις 11.00 προγραµµατίζε- ται ξενάγηση στο θέατρο Ορχοµενού Αρκαδίας και εκδήλωση στις 20.00 στο Πνευµατικό Κέντρο Τρίπολης.

Πριν από τα Χριστούγεννα όµως θα υπάρχουν νέα τόσο από το θέατρο της Μεγαλόπολης – το µεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσµου – που χρηµατοδοτείται από τον τοπικό δήµο µε 500.000 ευρώ και την ερχόµενη εβδοµάδα γίνεται προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ενώ εργοτάξιο θα στηθεί και στο εναρκτήριο έργο του Διαζώµατος, το Διονυσιακό Θέατρο κάτω από την Ακρόπολη, καθώς ήδη έχει τροποποιηθεί η σύµβαση και τα 6 εκατ. ευρώ δεν θα δοθούν σε δόσεις αλλά συνολικά από τη Νοµαρχία Αθηνών στο Ταµείο Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Εργων που θα διαχειριστεί τη χρηµατοδότηση του έργου.

«Το Διάζωµα ασχολείται εν δυνάµει µε όλα τα θέατρα ανά την Ελλάδα. Ωστόσο ήδη έχουµε αρχίσει να µαζεύουµε χρήµατα σε 20 κουµπαράδες που αντιστοιχούν σε ισάριθµα θέατρα και τουλάχιστον σε 15 από αυτά θα ξεκινήσουν οι εργασίες ως το τέλος του 2011, χωρίς να υπολογίσουµε τα επιπλέον 10 των οποίων οι εργασίες χρηµατοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης)» διευκρινίζει ο Σταύρος Μπένος. Η δράση του Διαζώµατος ωστόσο δεν σταµατά µόνο στη συγκέντρωση χρηµάτων για τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων. «Πολλές φορές επεµβαίνουµε όπου χρειάζεται για να λύσουµε γραφειοκρατικά ζητήµατα για να αρχίσει ένα έργο» καταλήγει ο Σταύρος Μπένος.

Μέσα στο 2010Τα πέντε θέατρα στα οποία αρχίζουν έργα
n Μεγαλόπολης Αρκαδίας
n Φθιώτιδων Θηβών
n Ορχοµενού Αρκαδίας
n Μακύνειας Αιτωλοακαρνανίας
n Διονυσιακό Αθηνών

Της Μαίρης Αδαµοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ