Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ

 Διήμερες Εκδηλώσεις  9 και 10 Ιουνίου στην Καρύταινα 


Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας,
Όπως μερικοί από σας μου ζητήσατε, σας διαβιβάζω τη σύντομη παρέμβασή μου στις άκρως επιτυχείς διήμερες εκδηλώσεις της 9ης και 10ης  Ιουνίου στην όμορφη Καρύταινα, με το σπουδαίο νέο για την Καρύταινα που έχω τη χαρά να μοιράζομαι  μαζί σας.
Γιώργος Αδαμόπουλος
 ~~~~~~~~~~~~~~~


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 9ης ΙΟΥΝΙΟΥ

               Αγαπητοί φίλοι της Καρύταινας και αγαπητοί συμπατριώτες,
Ως πρόεδρος του Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας, σας καλωσορίζω στην όμορφη Καρύταινα.
Σήμερα είναι για το χωριό μας μια ιδιαίτερη μέρα !
Η ιστορική Καρύταινα τιμάται από τους ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης, από τους διακεκριμένους αρχαιολόγους, που μελέτησαν και εργάστηκαν συστηματικά για την διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων της.
Την τιμή αυτή η Καρύταινα την ανταποδίδει, στον υπέροχο αυτό τόπο με φόντο το Φράγκικο Κάστρο της, με την πάνδημη αναγνώριση από τους κατοίκους της  και από τους συλλογικούς φορείς της, του μεγάλου ενδιαφέροντος, που δείχνει το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της  Εφορείας Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, για τη διάσωση και ανάδειξη των Μνημείων της  και γενικότερα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού χωριού μας.
Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται επιπρόσθετα με την τιμητική επιλογή και του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, να επιλέξει την Καρύταινα για την οργάνωση μικρής περιοδικής έκθεσης λαογραφικού περιεχομένου στον Πύργο της Λεβένταινας, που ανοίγει αύριο τις πύλες της στο πρόσφατα αναστηλωμένο αυτό ιστορικό Μνημείο.
Εμείς οι Καρυτινοί, ευχαριστούμε θερμά τόσο την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, που διευθύνεται από την φίλη της Καρύταινας, αγαπητή Αρχαιολόγο Κυρία Άννα – Βασιλική  Καραπαναγιώτου, όσο και το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της  Κυρίας Έλενας Μελίδη και σήμερα εκπροσωπείται εδώ από την άξια αναπληρώτριά της Εθνολόγο και Λαογράφο Κυρία Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, για την μεγάλη προσφορά τους και αγάπη τους στην Καρύταινα.

             Αγαπητοί φίλοι,
Ο μνημειακός πλούτος της Καρύταινας είναι τεράστιος !.   Παρά τις πράγματι μεγάλες προσπάθειες και παρεμβάσεις της περασμένης δεκαετίας, που αφορούσαν κυρίως στα περιφερειακά μνημεία του Κάστρου, απομένουν πάρα πολλά να γίνουν.  Υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες που πιέζουν και αυτές είναι πολλές.
Θα αναφερθώ μόνο σε τρείς χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ιεραρχούνται ως οι σημαντικότερες και που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και με προτεραιότητα.
Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ είναι σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο !. Απειλείται στην κυριολεξία με κατάρρευση. Θα είναι όνειδος για τη γενιά μας να καταρρεύσει στα χρόνια μας και στα χέρια μας.  Απαιτείται η άμεση ένταξη του έργου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε πρόγραμμα αναστήλωσης, μια και υπάρχει πλήρης και εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη, που είχε παλαιότερα χρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα.
Η ΦΡΑΓΚΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ, που θαυμάστηκε, υμνήθηκε και αποτυπώθηκε σε υπέροχες γκραβούρες από πλήθος λόγιων περιηγητών των περασμένων  αιώνων,  είναι  σε  πολύ άσχημη  κατάσταση  και  παραμελημένη  ακόμη  και από  μας τους Καρυτινούς.    Επείγει  η  άμεση ανάθεση μελέτης και στη συνέχεια αναστήλωση του σημαντικού αυτού Μνημείου που, όχι πολλά χρόνια πριν, κοσμούσε το γνωστό μας πεντοχίλιαρο.
Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ είναι το τρίτο σπουδαίο Μνημείο που θα αναφερθώ. Είναι το στολίδι στην είσοδο της Καρύταινας με το εμβληματικό Βυζαντινό καμπαναριό.   Είναι ο Ναός με κτήτορα τον θεοσεβή πολέμαρχο της περιοχής Κροκόντειλο Κλαδά.   Είναι ο Ναός που ιερουργούσε ο Μέγας Ιεράρχης, ο Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως,  σήμερα Πολιούχος της Καρύταινας.  Το Μνημείο αυτό είχε, θεία βουλήσει, την μεγάλη τύχη να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός  ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, που έχουμε την μεγάλη τιμή να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας ! Πρόκειται για τον ιδιαίτερα σεμνό, τον ευγενέστερο των Ελλήνων εφοπλιστών Κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.

         Αγαπητέ Κύριε Μαρτίνο,
Σας εκφράζουμε και δημόσια τις άπειρες και από καρδιάς ευχαριστίες όλων των Καρυτινών.  Σας ευχόμαστε η Ζωοδόχος Πηγή να σας χαρίζει υγεία και δύναμη για να συνεχίζετε το μεγάλο εθνικής εμβέλειας έργο σας, της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Εύχομαι σε όλους καλή παραμονή σας στη φιλόξενη Καρύταινα.
Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος του Συλλόγου των Καρυτινών
«ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

ΥΓ.   ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΕΟ ! !
Ο  ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ , ΟΤΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500.000 ΕΥΡΩ. 
ΑΠΕΙΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ  ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗ  ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ