Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η Ιστορία μέσα από τα μνημεία

      Ιστορία, Αρκαδία, εκδηλώσεις    ΝΗΣΙΔΕΣ // Εφημερίδα των Συντακτών

karytaina.jpg

Πανοραμική άποψη της Καρύταινας στη δύση του ηλίου, καθώς ανάβουν τα φώτα του μεσαιωνικού κάστρου
Της Bάσης Παναγοπούλου*

Είναι μοναδικής ομορφιάς η εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στα ριζά του λόφου που στολίζεται από την καστροπολιτεία του οικισμού της Καρύταινας. Οσες φορές κι να βρεθείς σε αυτό το ορεινό αρκαδικό τοπίο, ακόμη κι αν δεν ανηφορίσεις στην καρδιά του οικισμού, δεν μπορείς να μη θαυμάσεις αυτή την ένταση του λιτού μεγαλείου που αποπνέει.
Αυτό το διήμερο 8 και 9 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουμε τα αναστηλωμένα μνημεία της, αλλά να μάθουμε και την ιστορία της πόλης μέσα από τις πολλές και διαφορετικές θεματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον οικισμό. Οι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που σηματοδοτούνται από τον τίτλο «Karytaina of Europe: από το κάστρο των Φράγκων στο ορμητήριο της Ελληνικής Επανάστασης και στον ιστορικό τόπο τού σήμερα», εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στόχο έχουν την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης από την ίδρυσή της ώς τα σήμερα.

Ο Πύργος της Λεβένταινας στον λόφο ανατολικά του κάστρου, δείγμα βυζαντινής κατοικίας του 15ου αιώνα
Τα μνημεία της Καρύταινας, «ντυμένα με τα καλά» τους, θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας οδηγήσουν σ’ ένα ταξίδι στη μνημοσύνη ιστορικών περιόδων μέσα από τη δική τους ζωή. Το εντυπωσιακό κάστρο με την ακρόπολη, η Παναγία του Κάστρου, το σπίτι του Κολοκοτρώνη και ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οχυρής βυζαντινής κατοικίας στην Πελοπόννησο.
Η περιήγηση είναι ελεύθερη για όλους όσοι θελήσουν να παρευρεθούν. Ανάμεσα στις δράσεις που θα λάβουν χώρα -και προωθούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων- είναι τα Θυρανοίξια της πρόσφατα ανακαινισμένης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα, με λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή 10 Ιουνίου από τον μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιερεμία. Η αγιογράφησή της εκκλησίας, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, θεωρείται σημαντική καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην περίοδο της ακμής της βυζαντινής τέχνης. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει έκθεση στον επίσης αναστηλωμένο Πύργο της Λεβένταινας του 15ου αιώνα, με θέμα «Τα αντικείμενα μιλούν για τον Ανθρωπο, τις Μνήμες, τα Εργα…», η οποία οργανώθηκε ειδικά για την ιστορική πόλη της Καρύταινας από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού. Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή ώς το τέλος Αυγούστου, είναι «στημένη» ανθρωποκεντρικά, σε δύο άξονες που εξιστορούν τη ζωή μέσα στο σπίτι αλλά και τις συνήθειες του δημόσιου βίου μέσα από τις επαγγελματικές, οικονομικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν μέρος της καμπάνιας που συμβαίνει πανευρωπαϊκά και τιτλοφορείται «Europe in my Region», που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τα αναστηλωμένα μνημεία -αποτέλεσμα συγχρηματοδότησης με την Ε.Ε.- και οργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών, Αθήνας και Πειραιά, «Θ. Κολοκοτρώνης» και τον Σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών».

_____________
http://www.efsyn.gr/arthro/i-istoria-mesa-apo-ta-mnimeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ