Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Το νέο βιβλίο του Καρυτινού Γιάννη Αντωνόπουλου δάσκαλου, συγγραφέα και λαογράφου με τίτλο "Σκόρπια Φύλλα"

    ΒΙΒΛΙΟ // ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    


Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Καρυτινού Γιάννη Αντωνόπουλου δάσκαλου, συγγραφέα και λαογράφου με τίτλο "Σκόρπια Φύλλα", σελίδες 194 μεγάλου σχήματος. Με μεγάλη προσφορά και πολυγραφότατος ο εκλεκτός φίλος και συμπατριώτης μας Γιάννης Αντωνόπουλος από τον κάτω μαχαλά. Το βιβλίο αυτό είναι το 19ο κατά σειρά που μας  δίνει ως απόσταγμα πνευματικής εργασίας. Στα περισσότερα θέματα του βιβλίου ο συγγραφέας καταπιάνεται με το αγαπημένο του χωριό με επίκαιρα ζητήματα λαογραφικά αλλά και ιστορικά της Καρύταινας. Πλούσιο σε άρθρα που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο που οι συνεργασίες του λαμπρύνουν τα έντυπα που φιλοξενούν τα άρθρα του.
Σημαντική η αναφορά του συγγραφέα σε μια ξεχασμένη μορφή του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του Γένους κατά του Οθωμανικού ζυγού τον Κροκόνδυλο Κλαδά.
Τα βιβλίο "Σκόρπια Φύλλα" αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Καρυτινούς που θα μάθουν πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν αλλά και από τους φίλους της Καρύταινας για να γνωρίσουν την ιστορία της και να την αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.
Δάσκαλε, να είσαι καλά να μας δίνεις τέτοιες όμορφες πνευματικές εργασίες σε μια άνυδρη εποχή που ζούμε και που έχουμε την ανάγκη να αντλούμε ερεθίσματα από το πλούσιο παρελθόν αυτού του τόπου.
Πάνος Σ. Αϊβαλής
εφημ. "Αρκαδικό Βήμα"


Διαβάστε άρθρο του συγγραφέα
"Η αρχαία πόλη Βρένθη, ήτανε στη θέση της Καρύταινας. Κάθε πόλη, την εποχή εκείνη, είχε τη δική της Ακρόπολη" 
Από το βιβλίο «Δήμος Γόρτυνος – Σύντομο οδοιπορικό»
του Γιάννη Αντωνόπουλου, λαογράφου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ