Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Πέντε έργα, που έχει καταθέσει ο σύλλογος στο δήμο Μεγαλόπολης για υλοποίηση


Ο Stelios Christoforos
 Κοινόν Καρυτινών


Θα συνεχίσουμε σήμερα με την παρουσίαση των υπολοίπων τεσσάρων έργων, από τα πέντε, που έχει καταθέσει ο σύλλογος στο δήμο Μεγαλόπολης για υλοποίηση.

2) Μονοπάτι ποταμού Λούσιου
Σήμερα το φαράγγι του Λούσιου περπατιέται από τη μονή Φιλοσόφου μέχρι την αρχαία Γόρτυνα. Ο σύλλογος έχει σχεδιάσει τη συνέχιση του μονοπατιού από την αρχαία Γόρτυνα μέχρι τη γέφυρα Καρύταινας -Ατσίχωλου. Έτσι μπαίνει στο παιχνίδι και η Καρύταινα ,που δυστυχώς τότε με τον Καποδίστρια έμεινε έξω από το τουριστικό τρίγωνο Βυτίνα- Δημητσάνα- Στεμνίτσα.
Με την ολοκλήρωση αυτών των μονοπατιών εκτιμάται ότι θα έχουμε επισκεψιμότητα στο χωριό καθώς οι ορειβατικοί σύλλογοι θα τα εντάξουν στο ετήσιο πεζοπορικό πρόγραμμά τους. Σημειωτέον ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από το εξωτερικό,ιδίως από τη Γερμανία, για διακοπές σε συνδιασμό με πεζοπορικού τύπου δραστηριότητες (βλέπε στο διαδίκτυο το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στο Μαίναλο ).

3) Προσπάθεια γενικής δενδροφύτευσης του χωριού σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν δέντρα αλλά για διάφορους λόγους κόπηκαν.
4) Βυζαντινό γεφύρι Αλφειού

Το ξύλινο τμήμα του βυζαντινού γεφυριού στον Αλφειό σε πολλά σημεία έχει σαπίσει και είναι επικίνδυνο. Είναι σημαντικό μνημείο, επισκέψιμο από πολλούς. Επίσης μέσω αυτού, διέρχεται και το μονοπάτι γέφυρας Αλφειού-βραχόσπιτα. Χρήζει λοιπόν άμεσης επισκευής.

5) Είσοδος χωριού
Είναι γνωστό ότι γελάει όλος ο κόσμος και ιδίως οι επισκέπτες με το αλλαλούλ πινακίδων, στροφών και ζικ ζακ στην είσοδο του χωριού, στο γύφτικο. Είναι ο καλύτερος λαβύρινθος μακράν!!!
Προτείνεται η μετατροπή της εισόδου του χωριού με κυκλική πορεία στρογγυλής πλατείας. Απλά πράγματα. 
Στην προσπάθεια αναβάθμισης της εισόδου προτείνεται επίσης η δενδροφύτευση και των δύο πεζοδρομίων, στο τμήμα του δρόμου μπροστά από το ξενοδοχείο Πελασγός.
Τόσο το Ελληνικό όσο και η Στεμνίτσα - Δημητσάνα έχουν να λένε για τις δενδροστοιχίες τους!
Αυτά λοιπόν σαν πρώτη προσπάθεια από το σύλλογο. Θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά στις εκλογές την Κυριακή 16-8-2015 και ώρα 11-2 μ.μ. !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ