Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Η Καρύταινα, μόνο με την Ιστορία της δεν μπορεί να επιβιώσει, ξεκάθαρα πράγματα


Zacharoula Gaitanaki 
ΖΩΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Καλή ΛαμπροΠέμπτη, αγαπητοί διαδικτυακοί φίλοι. Το κρύωμα συνεχίζει να με ταλαιπωρεί, όπως βλέπετε και στην πρώτη φωτογραφία είναι σαν να έχει παραξινίσει ο τραχανάς με τον πονόλαιμο που έχω, αλλά ένα οικογενειακό κάλεσμα - που δεν ήθελα να χαλάσω - μας έφερε χθες στην ιστορική Καρίταινα, για λίγες ώρες μαζί με πρόσωπα δικά μας και αγαπημένα.

Δυστυχώς, θα γκρινιάξω πάλι, γιατί πονάει και πλακώνει η ψυχή μου με αυτά που βλέπω: ο Δήμος Μεγαλόπολης έχει εγκαταλείψει τα χωριά στη μοίρα τους, αυτό είναι κοινή διαπίστωση. Φταίει και το ότι ο "Καλλικράτης" δημιούργησε Δήμους - τέρατα, με πολλούς οικισμούς και συχνά απομακρυσμένους από τις έδρες των Δήμων. Γι' αυτό οι καμένες λάμπες κάνουν μήνες να αλλαχτούν, τα χωριά δεν στολίζονται τις γιορτές, οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, όταν μαζεύουν τα χωριά μας κόσμο. Χορτάρια παντού, έχουν κυριεύσει τα πάντα. Εικόνα εγκατάλειψης που, όταν την βλέπεις, είναι σαν να σου μπήγουν ένα μαχαίρι στην καρδιά. Τη βλέπω καθημερινά στη Ζώνη με τους αρμοδίους να είναι ΑΠΟΝΤΕΣ. Να κάνουν κάποια περάσματα για το θεαθήναι. Αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον τους είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ! 
Εξαγγέλλονται έργα που δε γίνονται ή γίνονται μισά - πασαλείμματα. Τους στέλνεις φωτογραφίες με το Κοιμητήριο του χωριού να είναι σαν χωματερή και σου απαντούν: "Μια χαρά είναι, εμείς δεν είδαμε τίποτα άσχημο"! Γυαλιά χρειάζονται ή μυαλά; Μάλλον και τα δύο! Ο δε κόσμος που είδε τις φωτογραφίες που αναρτήσαμε έγραψε: "Αίσχος!" και "Ντροπή!" Εμείς, δεν πολιτευόμαστε, ούτε κάνουμε αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή. Απλά καταγράψαμε κάποια πράγματα, μήπως και κάποιος αρμόδιος κάνει κάτι ουσιαστικό.


Η Καρίταινα, μόνο με την Ιστορία της δεν μπορεί να επιβιώσει, ξεκάθαρα πράγματα. Δουλεύουν οι καφετέριες και οι ταβέρνες της αλλά αυτό που βλέπει ένα "έμπειρο" μάτι είναι θλιβερό. Δεν μπορεί στην είσοδο της πολιτείας να σε υποδέχονται γεμάτοι κάδοι και αγριόχορτα παντού πάνω στα πέτρινα πεζοδρόμια, στις πετρόχτιστες μάντρες και στις άκρες των δρόμων. Η ίδια κατάσταση και μέσα στον οικισμό. Αν δεν μπορεί ο Δήμος, ας κάνουν κάτι οι εθελοντές ή οι δύο Σύλλογοι Καριτινών. Επίσης είδαμε χαλασμένα παγκάκια, άθλια η κεντρική πλατεία, είναι δυνατόν εκεί που διέρχεται τόσος κόσμος να επικρατεί μία τέτοια κατάσταση; 
Δεν είναι θέμα χρημάτων, γιατί δεν απαιτούνται τόσο πολλά για να γίνουν οι επισκευές. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δίνονται για τους Αποκριάτικους ξυλοπόδαρους και το Καρναβάλι, "δεν έχουμε χρήματα" σου απαντούν για να αλλάξουν τις καμένες λάμπες ή να επισκευάσουν τα σάπια ξύλα από τα παγκάκια. Στη Ζώνη, φέτος το Πάσχα δεν στολίστηκαν οι κολώνες της ΔΕΗ με τα φωτεινά στολίδια. Το χωριό φανέρωνε μία εικόνα ερήμωσης, η οποία θα ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο με την αποχώρηση των πασχαλινών επισκεπτών της. 

Το γράφω συνέχεια, ξέρω είναι μάταιο, αλλά, η Ζαχαρούλα δεν είναι πολιτικός, είναι ΠΟΛΙΤΗΣ, με την έννοια που έδιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Ενδιαφέρομαι πραγματικά, δεν είμαι καιροσκόπος. Ας μην ακούει κανείς. Θα τα έχω γράψει και πει. Εκείνο που με θλίβει πιο πολύ, είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται και που πάμε με την αδιαφορία μας για τις μικρές μας πατρίδες αλλά και για τη μεγάλη μας πατρίδα! Όσον αφορά τα χωριά μας, βλέπω ότι και οι τοπικοί Σύλλογοι έχουν μετατραπεί σε μη λειτουργικές "παρεούλες", που αναλίσκονται πια σε κιτς γιορτούλες και άνευ ουσίας Ανταμώματα, που ναι μεν δεν κάνουν κακό, αλλά δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ στην αναχαίτιση της ερήμωσης που έρχεται για τον τόπο μας... Εσείς τι λέτε;


~~~~~~~~~~~~~~


Eleni Liapi  Πραγματικά τα χωριά μας χρειάζονται αναπτυξιακή προοπτική. Η ερήμωση τους πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Τα σχόλια όμως για την εικόνα της Καρύταινας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν χορταριασμένα πεζοδρόμια ούτε και σκουπίδια. Ο Σύλλογος φροντίζει ώστε η εικόνα να είναι η πρέπουσα. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους συμβάλουν και αυτοί στην διατήρηση της καθαριότητας και της ομορφιάς του χωριού. Οι προσπάθειες όλων επιβραβεύονται από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση.


~~~~~~~~~~~~~

Ελένη Χατζηγεωργίου Ζαχαρούλα μου καλή σου μέρα! Έχεις απόλυτο δίκαιο για όσα καταγράφεις για τις δημοτικές αρχές και τις λειτουργίες των τοπικών συλλόγων. Δυστυχώς οι εναλλακτικές που έχουν οι πολίτες είναι λίγες, μπορούν όμως οι ίδιοι να σηκωθούν από τον καναπέ όπου μας κάθισαν οι κάθε λογής πολιτικάντηδες και να κάνουν ότι έκαναν παλαιότερα τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς και παππούδες τους. Φύτρωσαν χόρτα έξω από τον μαντρότοιχο μου; Δεν περιμένω τον δήμο που δεν ενδιαφέρεται παίρνω μια σκαπάνη και τα βγάζω ο ίδιος. Παλιά πως σκουπίζαμε το στενό όπως λέγαμε στην Κύπρο, τον δρόμο που περνούσε μπροστά από το σπίτι μας, το ίδιο κάνουμε και τώρα μια φορά στις τόσες που θα χρειαστεί. Εγώ προσωπικά το κάνω στη θάλασσα δεν περιμένω το δήμο, απλά πράγματα, ο καθένας μας βάζει το χεράκι του εκεί που δεν φτάνει του δήμου.
~~~~~~~
Το πρόβλημα αγαπητέ μου ξεκινά απο το ότι τα περιμένουμε όλα από τους άλλους..Μηπως αντί να κάνετε υψηλή κριτική να παίρνατε εθελοντικά μια τσάπα και να ξεκινάγατε απο τα αγριόχορτα του σπιτιού σας και μετά και από την είσοδο του χωριού...εθελοντικά πάντα...και ας ξεσηκώνατε και κάποιον απο αυτούς που διατείνεστε ότι κάθονται. Προφανώς είστε παντελώς απών απο το χωριό γιατί θα βλέπατε πόσο πασχίζουμε γι αυτό. Οσον αφορά τα σκουπίδια, τα οποία μαζεύτηκαν λόγω εορτών, δεν είναι μόνιμη η κατάσταση. Τουλάχιστον ντροπή σας, που ενω ο τοπικός σύλλογος πασχίζει να αναστήσει το χωριό κάποιοι σαν εσας με τις κριτικές απο τον καναπέ ψάχνεστε για like. Αλήθεια εσείς τί κινήσεις κάνατε για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση; Α ξέχασα, κάνατε ανάρτηση στο ίντερνετ...σίγουρα θα έχετε κουραστεί...
~~~~~~~

Zacharoula Gaitanaki Κυρία Σπυρακοπούλου, δε με γνωρίζετε, γι' αυτό να είστε πολύ προσεκτική στα γραφόμενά σας. Δεν κάθομαι σε κανέναν καναπέ, έγραψα ο,τι είδα, εσείς δεν τα βλέπετε; Γιατί άραγε; Είμαι από από τα ιδρυτικά μέλη της άτυπης εθελοντικής ομάδας ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ, μπείτε να ενημερωθείτε και μη μιλάτε αν δεν έχετε γνώση. Επίσης για χρόνια προσφέρω στο χωριό μου, αλλά δεν θα πω πόσα πράγματα, γιατί εγώ ο,τι κάνω δεν τα διατυμπανίζω όπως κάποιοι άλλοι. Θεωρώ αυτονόητο να κόψω τα χορτάρια όχι μόνο γύρω από το σπίτι μας αλλά και στη γειτονιά μας και σε άλλα δημόσια μέρη του χωριού μας, γιατί μένω σε αυτό. Και την είσοδο του χωριού επίσης καθαρίσαμε (δείτε τις φωτογραφίες στη Δράση). Μη γράφετε λοιπόν ο,τι θέλετε, να ενημερώνεστε πρώτα καλά, γιατί εκτίθεστε. 
Και ο κόσμος καταλαβαίνει, δεν μασάει σανό! Λυπάμαι πολύ για ύφος του σχολίου σας. Δεν μαζεύω like και το ξέρουν αυτό πολύ καλά οι διαδικτυακοί μου φίλοι, οι οποίοι είναι λίγοι και εκλεκτοί! Τέλος, κ. Σπυρακοπούλου, το ποια πρέπει από τις δυο μας να ντρέπεται, θα αφήσω τον κόσμο που μας διαβάζει και τις δυο να το κρίνει. Εγώ δεν εξαρτώμαι από κανέναν, έγραψα ο,τι είδα και μου προξένησε μεγάλη λύπη, ομολογώ. 
Δεν θέλετε να καταλάβετε, δικαίωμά σας. Είναι και μένα αναφαίρετο δικαίωμά μου να εκφράζω τη γνώμη μου ή μήπως ζούμε σε εποχές που κάτι τέτοιο απαγορεύεται; Εκφράζω - και πάλι -τη λύπη μου για το σχόλιό σας. Βρίσκω επίσης αδικαιολόγητη την "επίθεσή" σας προς εμένα, ενώ δεν με γνωρίζετε. Να είστε προσεκτική στο μέλλον, γιατί αυτά που γράφετε δεν περιποιούν καμία τιμή ούτε για σας ούτε για την ιστορική Καρίταινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ