Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑO ΤΗΣ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Η  Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Α
 Τ Η Ν  Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 6 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ Τ Ο Υ Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ 
Ι Ε Ρ Ο Υ Ν Α Ο Υ Τ Ο Υ Α Γ Ι Ο Υ Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Υ Σ Τ Η Ν Κ Α Ρ Υ Τ Α Ι Ν Α.


Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί στην Καρύταινα ένα σημαντικό γεγονός με βαθιές ιστορικές καταβολές. Θα ξαναλειτουργήσει ο ιστορικός Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, με απόλυτη τήρηση της παράδοσης, μετά από πολυετή διακοπή, λόγω των εκτεταμένων έργων αναστήλωσης του Μνημείου, από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Οι φίλοι μας στην Καρύταινα, που εξασφάλισαν την άδεια για τη λειτουργία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σέβονται και τηρούν απόλυτα την μακραίωνη παράδοση. Πηγαίνουν και λειτουργούν το Ναό, την ημέρα της μνήμης του Αγίου, μόνο τη νύχτα !. Πρόκειται για παράδοση που κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι κατακτητές, σεβάστηκαν μεν την μεγαλοπρέπεια του Μνημείου και δεν προχώρησαν στην καταστροφή του, επέβαλαν όμως στους χριστιανούς, να λειτουργούν το Ναό μόνο τη νύχτα! Η απειλή μεγάλη, γιατί αν τους έβρισκε εκεί το φως της μέρας, και το Ναό θα κατέστρεφαν και οι ίδιοι θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στο συνημμένο κείμενο, που είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Καρύταινα, το Μετερίζι του 21» του Καρυτινού ιστορικού Γιάννη Αντωνόπουλου, προβάλλονται οι παραδόσεις, η ιστορία του Μνημείου και καταγράφεται η μεγαλειώδης περιγραφή και ο θαυμασμός για την σπουδαία αγιογράφηση του Ναού, του Μεγάλου Έλληνα Αγιογράφου, Φώτη Κόντογλου.
Επίσης, συνημμένα υπάρχουν φωτογραφίες του εμβληματικού Ναού – Μνημείου, πριν και μετά τις εργασίες αναστήλωσης, καθώς και μια περιληπτική περιγραφή των έργων που μελετήθηκαν και ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Καλούμε όλους τους φίλους της Καρύταινας, να τηρήσουμε μαζί την παράδοση και να παραβρεθούμε στην κατανυκτική θεία λειτουργία που θα αρχίσει στις 05:00 το πρωί της Τετάρτης 6ης Δεκεμβρίου, και πρέπει ( ! ) να τελειώσει πριν το φως της μέρας, στον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καρύταινα.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ
ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ