Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σχετικά με το Αρχοντικό Νικολάου Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
& ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο «Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»            Αξιότιμοι κύριοι,
Σας προωθώ ανακοίνωση του Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά, σχετικά με το Ιστορικό Κτίριο στην Καρύταινα, που γεννήθηκε ο Μεγάλος Έλληνας Νομοθέτης, ο Υπουργός των Κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Μεγάλος Καρυτινός Νικόλαος Δημητρακόπουλος.
Η ανακοίνωση συνοδεύεται με τις  εξής επιλεγμένες, κατά σειρά φωτογραφίες :
  1. Αρχιτεκτονικές Όψεις του κτιρίου.    Νότια Όψη (Πρόσοψη)  και  Ανατολική Όψη.
  2. Φωτογραφία της όψης του κτιρίου.
  3. Φωτογραφία από το εσωτερικό της κυρίας αιθούσης του κτιρίου.
  4. Εξαιρετική θέα της Καρύταινας και του Κάστρου από την κυρία αίθουσα του κτιρίου.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών
της Αθήνας και του Πειραιά.
~~~~~~~~~~~~~~
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο «©.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» ΝΙΚΗΤΑΡΑ 5-7 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 2103302777
Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2017
Θέμα: Ανακοίνωση του Συλλόγου Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σχετικά  με το Αρχοντικό   Νικολάου Δημητρακόπουλου στην  Καρύταινα.
Ο Σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει την ολοκλήρωση, των εργασιών άρσης επικινδυνότητας και επισκευών στην φέρουσα τοιχοποιία του αρχοντικού Ν. Δημητρακόπουλου στην Καρύταινα, που έγιναν βάσει των οδηγιών και κατευθύνσεων της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.Το σύνολο του κόστους των μελετών και των εργασιών καλύφθηκε από ταμειακά διαθέσιμα του Συλλόγου μας και οι εργασίες ολοκληρώθησαν με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών από μέλη και φίλους της Καρύταινας.

Το θαυμάσιο, από άποψη αρχιτεκτονικής, κτίριο του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, είχε δυστυχώς δομηθεί, στην εποχή του, με μειωμένων αντοχών ευτελές κονίαμα, και στην τοιχοποιία του είχε χρησιμοποιηθεί ως πληρωτικό υλικό χώμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά την προ ετών κατάρρευση της στέγης του, να παρουσιάσει η τοιχοποιία σε πολλά σημεία προβλήματα αποσύνθεσης, διογκώσεις ή έντονες κλήσεις. Η αποκατάσταση των βλαβών έγινε με τεχνικά άψογο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό προς το ιστορικό κτίριο, το οποίο πλέον είναι διαθέσιμο να δεχθεί τη νέα του στέγη. Ο Σύλλογος μας ευελπιστεί ότι σύντομα θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και στην κατασκευή της στέγης, πάντοτε με τις οδηγίες και την έγκριση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.
Παράλληλα, με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Αρ. φύλλου 155 της 14ης Ιουλίου 2017, το αρχοντικό στο οποίο γεννήθηκε ο Μεγάλος Νομοθέτης, ο Υπουργός των Κυβερνήσεων του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Μεγάλος Καρυτινός Νικόλαος Δημητρακόπουλος, χαρακτηρίστηκε ως Νεότερο Μνημείο διότι, κατά το σκεπτικό της απόφασης, «αποτελεί αξιόλογο δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικό, σημαντικό τεκμήριο για τη μελέτη της εξέλιξης της περιοχής στα μέσα του 19ου αιώνα από αρχιτεκτονικής, ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής άποψης».
Με την ολοκλήρωση και αυτής της εκκρεμότητας, είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες θετικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν την αγαπημένη μας Καρύταινα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα και ομόψυχα θα βρίσκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γεώργιος Αδαμόπουλος                              Ηλίας Νικολούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ