Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Η Καρύταινα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας

Ας μάθουμε την πατρίδα μας !! Έχει μέρη ο Μοριάς !! Είναι ένας από τους στόχους του Σύνδεσμου Των Εν Ευβοία Πελοποννησίων !! Με την αμέριστη συμπαράστασή σας και την αρωγή σας θα το πετύχουμε !!!
Με εκτίμηση
Η Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Των Εν Ευβοία Πελοποννησίων


Καρύταινα Αρκαδίας.
Η Καρύταινα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου και είναι αρμονικά ενταγμένη στο βραχώδες ανάγλυφο της περιοχής, βορειοδυτικά από τη Μεγαλόπολη και νότια από τη Δημητσάνα, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Συγκαταλέγεται στους τόπους εκείνους του Μοριά όπου κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο διάβα των αιώνων. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Πετρόκτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές, γραφικά καλντερίμια και παλιές βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα του χωριού, διαδραμάτισε δε σημαντικό ρόλο επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Το Κάστρο της Καρύταινας από τα πλέον αξιόλογα ολόκληρης της Πελοποννήσου, χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα, δεσπόζει στο μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό της Καρύταινας. Τα τείχη του Κάστρου ξεπερνούν σε αρκετά σημεία ακόμα και τα 7 μέτρα. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της βυζαντινής κυριαρχίας και αίγλης που μετατράπηκε σε καταφύγιο την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


Από άποψη θρησκευτικών μνημείων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, με εξαιρετικό καμπαναριό και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγιεινό κλίμα συνθέτουν την εικόνα του χωριού. Δεν είναι τυχαίο πως σε τούτο τον άριστα οχυρωμένο τόπο ο Κολοκοτρώνης έχτισε το σπίτι του. Οι νεότεροι ονόμασαν τη μικρή αυτή αρκαδική πόλη ''Τολέδο της Ελλάδας''. Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, ο οποίος σχηματίζει στα δυτικά μεγάλο φαράγγι. Kαι ο παραπόταμος του Αλφειού Λούσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ