Όταν γράφω αφιέρωμα για έναν τόπο που έχω επισκεφθεί ή μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, πολλοί από σας μου στέλνετε πληροφορίες και φωτογραφίες είτε από την επίσκεψή σας εκεί ή επειδή είναι ο τόπος καταγωγής σας. Η Καρύταινα είναι για μένα ένα από τα μέρη που δικαίως έχει χαρακτηριστεί το «Τολέδο της Ελλάδας». Κι αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα, θα σας γυρίσω στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην εποχή της δραχμής.
Η Καρύταινα στο χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών
Όλοι θα θυμάστε το πεντοχίλιαρο. Λίγοι όμως θα θυμάστε τι απεικόνιζε. Για να μην σας βασανίζω στο χαρτονόμισμα απεικονιζόταν ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού που δεν είναι άλλο από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι μήκους 50μ. με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.
Το θαυμαστό γεφύρι της Καρύταινας βρίσκεται στον Αλφειό ποταμό, στον κεντρικό δρόμο προς τη Μεγαλόπολη, και επισκιάζεται από τη σύγχρονη γέφυρα. Κατά το Μεσαίωνα ήταν το πέρασμα που συνέδεε την καστροπολιτεία της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Χτίστηκε κι αυτό από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα, ενώ στα 1439-1440 ανακαινίστηκε με δαπάνη του Μανουήλ Ραούλ Μελίκη, σύμφωνα με την εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή. Το εκκλησάκι είναι σύγχρονο με την εποχή της ανακαίνισης του γεφυριού.
Οδοιπορικό στην Καρύταινα
Η Μαρία Νικολακοπούλου, φίλη και αναγνώστρια της σελίδας, μου έστειλε προσωπικές της φωτογραφίες από το μέρος που γεννήθηκε αλλά και πληροφορίες για να γίνει η Καρύταινα πιο γνωστή και να προβληθούν τα υπέροχα μέρη της. Αρχικά αν θέλεις να κάνεις διακοπές σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και το μόνο που θέλεις να ακούς είναι οι ήχοι της φύσης, τότε ο παραδοσιακός αυτός οικισμός πρέπει να γίνει η νούμερο ένα επιλογή σου.
Η Καρύταινα προβάλλει μέσα στη χειμωνιάτικη λιακάδα τυλιγμένη σε ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης. Χτισμένη σε υψόμετρο 582 μ. πάνω σε βράχο με κάστρο στην κορυφή του, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.Τα σπίτια της γαντζωμένα στην πλαγιά έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κυριαρχεί η πέτρα. Στενά δρομάκια οδηγούν σε γειτονιές με παλιά πέτρινα σπίτια, βυζαντινές εκκλησιές και αρχοντικά του 19ου αι. όλα εξαιρετικά δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Φυσικά πηγαίνοντας στην Καρύταινα ξέρεις από εξαρχής ότι δεν θα κάνεις clubbing! Δυό μικρά καφέ κι ένα όμορφο φιλόξενο μπαράκι με τζάκι και θέα, προσφέρουν χειμώνα- καλοκαίρι στιγμές χαλάρωσης. Το χωριό ζωντανεύει τα καλοκαίρια, και ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο όταν ο τοπικός σύλλογος γυναικών διοργανώνει παζάρι με παραδοσιακά υφαντά, εργόχειρα και είδη λαϊκής τέχνης.
H θέα της είναι αφοπλιστική και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι λόγοι είναι πολλοί μιας και στο συγκεκριμένο χωριό συναντώνται δύο μυθικοί ποταμοί, ο Λούσιος και ο Αλφειός.
Το Κάστρο της Καρύταινας ήταν το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής των σταυροφόρων, το κάστρο της Καρύταινας χτίστηκε το 1245 από τον Γάλλο Γοδεφρείδο ντε Μπριγέρ, όταν οι Φράγκοι κυριάρχησαν στο Μοριά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η στρατηγική του θέση εξασφάλιζε τον έλεγχο των δρόμων σε Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο. Αργότερα, στα χρόνια της Επανάστασης το κάστρο της Καρύταινας έγινε το ορμητήριο του θρυλικού οπλαρχηγό Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος έκτισε το σπίτι του κάτω από το κάστρο. Ακόμη και σήμερα που είναι ερειπωμένο, οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στο κάστρο λένε «του Κολοκοτρώνη το σπίτι».
Πώς να πας
Η Καρύταινα απέχει 17 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, 54χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Δημητσάνα. Όποιον δρόμο και να διαλέξετε είναι και μία πράσινη διαδρομή στα όμορφα τοπία της Πελοποννήσου. Όσο για τη διαμονή; Λειτουργούν μικροί πετρόχτιστοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια χειμώνα-καλοκαίρι ενώ υπάρχει και παραδοσιακή ταβέρνα.
Εναλλακτικός τουρισμός: Σε κοντινή απόσταση από την Καρύταινα βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου ποταμού όπου εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανώνουν rafting και καγιάκ.