Σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
+στη Μνήμη Πέτρου, Βασιλικής, Παρασκευής, Παναγιώτη & Χαριλάου Τσαρμποπούλου, Αικατερίνης & Αθανασίου Χίνη, Aθηνάς & Σταύρου Αϊβαλή.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά * σελίδες της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"-επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Σ. Αϊβαλής (εγγονός του μπαρμπα-Πέτρου του Τσαρμπού) * για επικοινωνία:email: arkadikovima@gmail.com.*

________________________________________________________________________________________________________________________

Το τοπωνύμιο Καρταινα αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως. Δεν δέχεται προέλευση απο τα ελλ. Γρτυνα + Καρδιον, αλλά απο σλαβ. *Korytьna από koryto "αυλάκι", skr. sloven. Koritno, Koritna, βουλγ. Koritna. Επίσης αναφέρονται τα ονόματα: Caritina, Charitina 1465 Jacomo Barberigo (Sathas DI VI 20, oft), και το 1466: Caritene G. s. (s. Sathas DI VII 5). Επίσης: Vrusti, loco vicino alla Charitina (Sathas DI VI _________________________________________________________________________________________________________________________



* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ελπίδα, Αγάπη,Υγεία, Ειρήνη…ΔΥΝΑΜΗ... * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο «Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ
ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
    Ο «Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»
    ΝΙΚΗΤΑΡΑ 5-7 ΑΘΗΝΑ
Α.Φ.Μ. 090197010 Δ.Ο.Υ. Α΄ΑΘΗΝΩΝ    
Τηλ. 210 33 02 777, Κιν. 6932 51 97 72

                                                Αθήνα,  12 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, επ’ ευκαιρία του Νέου Έτους 2014, Eύχεται σε όλα τα μέλη του Συλλόγου και γενικά στους Συμπατριώτες μας, η Νέα Χρονιά να χαρίζει σε όλους Υγεία, Πρόοδο, Ευτυχία και κάθε καλό.

Σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που προήλθε από τις Aρχαιρεσίες της 1ης Δεκεμβρίου 2013, έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος…….Αικατερίνη Παλαμήδη-Κουβοπούλου
Α΄ΑντιπρόεδροςΑθαν. Λιάπης
Β΄ΑντιπρόεδροςΣωτήριος Κων. Σωτηρόπουλος
Γραμματέας……Ηλίας Νικολούλης
Ταμίας…………Σωτήριος Διαμ. Σωτηρόπουλος
Μέλη:…………Νικόλαος Παλυβός, Σπύρος Τσαρμπόπουλος
Άγγελος Παπαπετρίδης και Χρύσα Κουτρουμπά

Εξελεγκτική Επιτροπή:
1.-Νεφέλη Μαρκούση
2.-Μανούσος Νικίας
3.- Ελένη Μπαρούτογλου

                                  Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, κατά την Συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου 2014, απεφάσισε ομόφωνα, όπως η Κοπή της Πίτας του Συλλόγου, γίνει εφέτος στην ιδιαίτερη πατρίδα μας στην Καρύταινα.
Έκρινε, ότι μετά από πολλά χρόνια, που ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, καλό θα ήταν, εφέτος επιτέλους, να πραγματοποιηθεί και στην γενέτειρα γη μας.

Η Εορταστική Εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο «Πελασγός», ώστε να δοθεί η ευκαιρία να παραστούν και οι εκεί Συμπατριώτες μας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 15-02-2014 και ώρα 1.30 μεσημβρινή και ο Σύλλογός μας θα προσφέρει  Γεύμα στα Μέλη του και στους εκεί Συμπατριώτες, και βέβαια σ’ όλους τους προσκεκλημένους.  

Προς τούτο και για να έχουν την ευκαιρία όσοι επιθυμούν να έρθουν στην Καρύταινα, θα υπάρχει  πούλμαν που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Καραϊσκάκη, έμπροσθεν του Ξενοδοχείου Στάνλεϋ (έξοδος Μετρό «Μεταξουργείο»), το Σάββατο 15/02/2014 και ώρα 08:15 πρωϊνή και θα επιστρέψει στην Αθήνα την ίδια ημέρα στις 9:30 βραδυνή (Τιμή κατ’ άτομο, 10,00 ευρώ).

Επιθυμία είναι να πάμε όλοι ομαδικά, και όχι ξεχωριστά ο καθένας με δικό του μέσο, έτσι ώστε να συνδυάσουμε όχι μόνο την παρουσία μας στην εκδήλωση, αλλά να έχουμε και μία ωραία ημερήσια εκδρομή.
Ελπίζουμε στη συμμετοχή σας.

Παράκληση, να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (τηλ.: Α. Παλαμήδη:  6932519792, 210-5243128, Αθαν. Λιάπης: 6972602502 και 210-3458283, Σωτ. Κ. Σωτηρόπουλος: 6932438865, Σωτ. Δ. Σωτηρόπουλος: 6977457085 και 210- 618156, Νικ. Παλυβός: 210-2136505 και 22950-81505, Ηλ.Νικολούλης: 6944385939, Σπύρος Τσαρμπόπουλος 6932214315)  ώστε να γνωρίζουμε έγκαιρα (τουλάχιστον μέχρι 03-02-2014, εάν υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων, για να μισθώσουμε το πούλμαν που θα χρειαστεί.

Με Πατριωτικούς Χαιρετισμούς και Ευχές

       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΑΙΚΑΤ. ΠΑΛΑΜΗΔΗ                    ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗΣ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νίκος Μάνεσης στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, στην Καρύταινα...

...το Ελληνικό, τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, 

60' Ελλάδα - Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 24:00 -


Tην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, την Καρύταινα, το Ελληνικό, τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα, την Αλωνίσταινα και τα Μαγούλιανα.
Κάθε τόπος και μια ιστορία βγαλμένη μέσα από την κρίση που περνά η χώρα. Άλλοι στέκονται τυχεροί, άλλοι όχι. Δείχνουν, περιγράφουν, εξομολογούνται με αδιάψευστο μάρτυρα τον τηλεοπτικό φακό.
Οι τουρίστες που δεν έρχονται… Κάθε χρόνο και χειρότερα
Στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας, όλοι ζουν για… το Σαββατοκύριακο καθώς η πηγή των εσόδων τους είναι όσα θα αφήσουν στο ταμείο τους οι Αθηναίοι εκδρομείς. Ο τουρισμός και τα παραδοσιακά προϊόντα είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους δραστηριοποιούνται. Δεκάδες νέοι άνθρωποι αποφάσισαν, παρά τις δυσκολίες, να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους στον τόπο καταγωγής τους καθώς η ανεργία δεν τους άφηνε περιθώρια εξέλιξης και επιβίωσης στις μεγάλες πόλεις. Αν και ο αριθμός των εκδρομέων λιγοστεύει,  δεν περνάει πια από το μυαλό τους το ενδεχόμενο επιστροφής στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους.
Ο δήμος στα 1.080 μέτρα υψόμετρο που χαρακτηρίζεται πεδινός
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Γόρτυνος, στον οποίο ανήκουν τα περισσότερα ορεινά χωριά στο Μαίναλο, είναι ότι σύμφωνα με τον «Καλλικρατικό»  σχεδιασμό χαρακτηρίστηκε  ως πεδινή περιοχή «ένας κάμπος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων», όπως λένε οι κάτοικοι. Κατά συνέπεια, τα κονδύλια που αντλούνται για την περιοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των χωριών που μένουν αποκλεισμένα από το χιόνι ακόμη και για εβδομάδες.
Σε αυτό το οδοιπορικό θα δούμε επίσης :
•Τον Λούσιο ποταμό και τις παράνομες χωματερές
Ο ποταμός είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού. Ωστόσο, η κακή νοοτροπία ορισμένων έχει μετατρέψει αρκετά σημεία του σε χωματερές.              
•Τον «ερημίτη» ξυλογλύπτη
Ένας πρώην υπάλληλος λογιστικού γραφείου στην Αθήνα, με πτυχίο οικονομικών σπουδών, τα άφησε όλα πίσω του και μένει πλέον μόνιμα έξω από ένα μικρό χωριό, την Ελάτη. Κάθε μέρα, συλλέγει κλαδιά που φαίνονται άχρηστα με την πρώτη ματιά και τα μετατρέπει σε έργα τέχνης. Για να συμπληρώσει το εισόδημα του εργάζεται ως μαραγκός.
•Το καφενείο χωρίς καφετζή
Ένα κοινοτικό καφενείο που έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο. Οι πελάτες του φτιάχνουν μόνοι τους τον καφέ τους και αφήνουν τον οβολό τους καθώς δεν υπάρχει κανένας για να τους εξυπηρετήσει.  Επίσης, στο χωριό Λάστα, μένουν δύο οικογένειες ηλικιωμένων χωρίς τηλέφωνο που τον χειμώνα αδυνατούν να επικοινωνήσουν ακόμη και μεταξύ τους. Μοναδικός τους σύνδεσμος ο κινητός φούρνος της Αγγελικής που τους τροφοδοτεί με ψωμί  μια φορά την εβδομάδα.
•Το οινοπαντοπωλείο του Bob  Marley στο Ελληνικό και τον «Αντίκα» της Δημητσάνας.
•Τη γκρινιάρα της Στρεμνίτσας
Το σημείο που γυρίστηκε η σκηνή με τους καλόγερους στην ταινία του 1981 «Μάθε παιδί μου γράμματα» και τη δημόσια σχολή αργυροχρυσοχοΐας.
•Αλλά και δεκάδες ιστορίες νέων ανθρώπων  που δείχνουν τον «άλλο δρόμο».

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ - Προορισμός για όλες τις εποχές!

αρύταινα το Τολέδο του Μοριά"


Μετά από μια γεμάτη μέρα με χιλιόμετρα, φθάσαμε κατά τις 8 το βράδυ στην Καρύταινα.
Περνώντας την διασταύρωση, στην είσοδο του χωριού συναντάς το νέο κόσμημα του νομού μας, το ξενοδοχείο “Πελασγός”.
Στην ρεσεψιόν μας υποδέχτηκε χαμογελαστή η οικοδέσποινα Δήμητρα Χαλδούπη και ο αγαπητός σύζυγός της Γιώργος Κοτέλος. Παιδιά αξέχαστων και εξεχόντων συμπατριωτών μας, του Βασίλη Κοτέλου που είχε για πολλές δεκαετίες το ένα από τα δύο ταξί της κοινότητας και του Θύμιου και Ιωάννας Χαλδούπη,
Το τζάκι στην όμορφη και μεγάλη σάλα καίει ήσυχα και ζεσταίνει τον ήδη ζεστό χώρο από τους φιλόξενους ιδιοκτήτες και τα ευγενικότατα παιδιά τους την Φωτεινή και τον Βασίλη που σερβίρουν με σεβασμό και με χαρά τους πελάτες.
Η μουσική παίζει χαμηλά δημιουργώντας μια γλυκιά ατμόσφαιρα καθώς έρχονται στο τραπέζι τα καλομαγειρεμένα φαγητά και οι φρέσκες σαλάτες με φέτα Ελληνικού από το τυροκομείο του Κουρουνιώτη.
Και για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κυδώνι από τη γιαγιά φτιαγμένο με μεράκι και συνοδευόμενο με στραγγιστό γιαούρτι.



Στο σαλόνι συναντήσαμε τον δημοσιογράφο της τηλεόρασης του Άλφα, τον Νίκο Μάνεση με πολυμελές συνεργείο, οι οποίοι είχανε γυρίσματα για τηνεκπομπή 60' ΕΛΛΑΔΑ. Προσηνής μας είπε το λόγο που βρισκόταν στα μέρη μας και μπορείτε να δείτε την Τετάρτη 11 του Δεκέμβρη, 15 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.


φωτό: Πέτρος Αϊβαλής

Ακόμη, συναντήσαμε συμπατριώτες να ξεκουράζονται από τον κάματο της ημέρας και τις σκληρές εργασίες της υπαίθρου, αλλά και ένα συμπαθέστατο ζευγάρι που πρώτη φορά επισκέπτονταν την Καρύταινα και είναι ενθουσιασμένοι, όπως μας είπε ο πρόσχαρος κύριος, κάτοικος Βοστώνης, μαγεμένος όμως από το χωριό μας.
Λοιπόν, ένας οικονομικός και αξιόλογος για πολλούς λόγους, κι αν θέλετε μέσα σ' αυτούς "εθνικής σημασίας", προορισμός είναι ο παραπάνω.


Με βάση την Καρύταινα, μετά από ένα πλούσιο πρωινό που θα απολαύσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε κοντινές θαυμάσιες τοποθεσίες και οπωσδήποτε το Ψάρι Τρικολώνων, όπου είναι η "Αρκαδιανή" ένα άλλο στολίδι και πρότυπο ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Παρασκευάς Σ. Αϊβαλής

http://troxos-zoi.blogspot.gr
email: parisaivalis@gmail.com

______________
*προδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" αρ. φύλλου 250

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Το παράδειγμα της «Αρκαδιανής»

Παραδοσιακά  προϊόντα


Στα βουνά της Γορτυνίας, στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν ηΒυτίνα, η Στεμνίτσα και η Καρύταινα, βρίσκεται "η Αρκαδιανή",μία μικρή βιοτεχνία που, εδώ και 10 χρόνια, παράγει τα καλούδια που επί δεκαετίες οι νοικοκυρές της Αρκαδίας συνήθιζαν να ετοιμάζουν στα σπίτια τους: χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, σκαλτσούνια, γλυκό και ξινό τραχανά. Ομοίως σήμερα οι νεότερες, άξιες γυναίκες της περιοχής, κρατούν ζωντανή την παράδοση, αφού από τα χέρια τους παράγονται όλα τα ντόπια προϊόντα. Η ψυχή της βιοτεχνίας βρίσκεται στην είσοδο του ορεινού, αλλά ουδόλως βουνίσιου ως προς την ονομασία του, χωριού Ψάρι, όπου, σε εγκαταστάσεις περίπου δέκα στρεμμάτων, αναβιώνουν η τοπική γαστρονομία και οι «γεύσεις των γιαγιάδων».
Η "Αρκαδιανή" δεν εξαντλείται όμως στην παραγωγική τούτη βιοτεχνία - αυτή είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγαλόπνοου σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή το 2004, όταν μία ομάδα ντόπιων, υπό τον συντονισμό του εμπνευστή Μάκη Παπούλια, δημιούργησαν έναν πολυχώρο με σκοπό να αναδείξουν την αρκαδική παράδοση. Την ξεχωριστή μονάδα συνθέτουν ένα εστιατόριο αφιερωμένο στις πατροπαράδοτες γεύσεις του τόπου και την εποχική μαγειρική, καθώς και ένα μουσείο με πλουσιότατες συλλογές βιβλίων, σκευών και μικροεργαλείων από τις παλιοκαιρίσιες κουζίνες της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε στόχος της επιχειρηματικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν, και συνεχίζει να είναι, η διάσωση εν γένει του αρκαδικού τρόπου ζωής και όσων τον χαρακτηρίζουν: μέτρο και απλότητα.
Μαγειρέματα σπιτικά, βασισμένα στα ντόπια υλικά και σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνταγές - χωρίς ωστόσο η παράδοση να γίνεται «στενός κορσές», όπως χιουμοριστικά αναφέρει το μανιφέστο της βιοτεχνίας: βότανα συνήθη μεν, όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο, που κουβαλούν όμως βουνίσιες, όλο φρεσκάδα μυρωδιές αλλά και τολμηρότεροι συνδυασμοί όπως οι πράσινες ελιές διατηρημένες σε ρίγανη και πάπρικα.
Ξεχωριστή μνεία αξίζει στα ζυμαρικά, το, τρόπον τινά, ντόπιο comfort food: ο ταπεινός αλλά τόσο ευωδιαστός τραχανάς, γλυκός και ξινός, καθώς και οι άρρηκτα συνδεδεμένες με την περιοχή χυλοπίτες - δύο είδη που δεν έφυγαν ποτέ από την αρκαδική μαρμίτα.
Εξίσου εμβληματικά για τη βιοτεχνία οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού: φιρίκι, νεράτζι, περγαμόντο, κυδώνι- μήλο, φτιαγμένα με πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, που ακούγονται απλά στη σύλληψη αλλά αποδεικνύονται μεγαλειώδη στη γεύση, με δεμένο σιρόπι και λιμπιστερή όψη. 
Οι εκλεκτές νοστιμιές της Αρκαδιανής δεν τελειώνουν εδώ: σκαλτσούνια, καρυδοκουραμπιέδες, μουστοκούλουρα, μέλι και λικέρ. Κύριο μέλημα της βιοτεχνίας η διατήρηση των αυθεντικών γεύσεων αλλά και της υψηλής ποιότητας, που επιτυγχάνεται μέσα από ένα αυστηρό σύστημα διασφάλισης τροφίμων. Σημειώνονται παράλληλα τα πρώτα εξαγωγικά της βήματα - η υψηλή ζήτηση των προϊόντων δικαιώνει στο έπακρο τους εμπνευστές της και, ασφαλώς, την αγάπη τους για τον γενέθλιο τόπο. Από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της μονάδας ο λαχανόκηπος, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του εστιατορίου ενώ φιλοξενείται αντιπροσωπευτικό δείγμα από φυτά και άνθη της Πελοποννήσου.
Παράλληλα το Ψάρι, εξαιτίας της μονάδας αυτής, μετατρέπεται σε χωριό - πρότυπο με σοφές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αυξανόμενες θέσεις εργασίας και τοπική οικονομία που συνεχώς ενισχύεται. Αλλά και σε σημείο με ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον, με τις εντός της μονάδας εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις καθώς και τα γαστρονομικά φεστιβάλ παραδοσιακού φαγητού να αποτελούν συνήθεις εκδηλώσεις. Αν το καλοσκεφτούμε, η πρωτοποριακή αυτή επιχείρηση αποτελεί μία ηχηρή αναπτυξιακή πρόταση τόσο για την Αρκαδία όσο και για τις, ουκ ολίγες, ανά την χώρα περιοχές μας με αξιοσημείωτη γαστρονομική παράδοση.
Περισσότερα γύρω από τα προϊόντα και την εμπνευσμένη δράση του κέντρου γεύσεων και σπιτικής μαγειρικής "Αρκαδιανή" θα βρείτε στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του.

____________________
http://arkadika-proionta.blogspot.gr/

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ